اطلاعات کاخ بهارستان تهران، معرفی کاخ بهارستان

معرفی کاخ بهارستان تهران + تاریخچه و عکس

کاخ بهارستان تهران از جمله معروف‌ترین مکان‌های گردشگری و تاریخی پایتخت محسوب می‌شود. عمارت بهارستان در طول تاریخ خود، شاهد حوادث و اتفاقات زیادی بوده است. سبک معماری بی‌نظیر این مجموعه ترکیبی از معماری اصیل ایرانی و معماری غربی است. این مجموعه زیبا، دارای بخش‌های مختلفی است که امکان بازدید آن برای عموم وجود دارد. توصیه می‌شود حتما از کاخ بهارستان، موزه‌ها و کتابخانه آن دیدن کنید.

کاخ بهارستان تهران
ویکی گردی:
کاخ بهارستان تهران، جزو مجموعه‌های تاریخی و زیبای پایتخت است که هنوز پابرجا بوده و هرساله بازدیدکننده‌گان زیادی را از داخل و خارج کشور به خود جذب می‌کند. این سند زنده تاریخی و بخش‌های مختلف آن، گویای تاریخ و فرهنگ ایران در دوره‌های مختلف است. این کاخ مانند کاخ گلستان و کاخ شهربانی دارای معماری ایرانی-اروپایی است. کاخ بهارستان تهران را می‌توان به‌عنوان یکی از کاخ‌های معروف و بزرگ تهران معرفی کرد. درحال حاضر می‌توانید در ساعات اعلام شده برای دیدن بخش‌های مختلف عمارت بهارستان و تماشای معماری اصیل و منحصربه‌فرد کاخ بهارستان تهران اقدام کنید. برای آشنایی با این مجموعه تاریخی زیبا با ما همراه باشید.
 

تاریخچه کاخ بهارستان تهران

کاخ بهارستان تهران در سال 1289 هجری قمری و با دستور حسن خان سپهسالار قزوینی(صدراعظم ناصرالدین شاه) احداث شد. در این تاریخ، معماران نامی آن زمان، کار ساخت عمارت بهارستان را شروع کرده و در سال 1295 آن را به اتمام رساندند. معماری کاخ بهارستان تهران ترکیبی از معماری اصیل و سنتی قاجاری و معماری غربی است. این عمارت، در طول سالیان حیات خود، شاهد رویدادها و اتفاقات تاریخی زیادی بوده و همین امر این کاخ را به یکی از باارزش‌ترین و مهم‌ترین کاخ‌های تهران تبدیل کرده است.
میرزا حسن خان، با هدف برگزاری نشست‌های ملی، کار ساخت عمارت بهارستان را به میرزا مهدی شقاقی، مهندس برجسته آن دوران سپرد. از جمله حوادث مهمی که این عمارت را دچار آسیب زیادی کرد می‌توان به یک بار به توب بسته شدن و سه بار آتش‌سوزی اشاره کرد.
جالب است بدانید که در آن زمان باغ بهارستان در شمال شرقی و نزدیکی تهران قرار داشت اما با افزایش جمعیت و توسعه شهری و با گذشت زمان از قسمت حاشیه شهر به محدوده شهر تغییر موقعیت داده است. نام این عمارت در زمان‌های مختلف تغییرات زیادی داشته، به‌گونه‌ای که:
• در اوایل دوره قاجار نام مشخصی نداشت.
• در زمان فتحعلی شاه به بخش غربی آن، جلوخان باغ نگارستان می‌گفتند.
• در سال 1285 و با خرید بخشی از باغ توسط میرزا حسن خان سپهسالار، به باغ سپهسالار معروف شد.
• بعدها نیز به دلایل و نظریه‌های مختلف، به عمارت بهارستان تغییر نام داد.
کاخ بهارستان تهران دارای بخش‌های متعددی است که بر وسعت و زیبایی آن افزوده است. بخش‌هایی چون مسجد، مدرسه، آب انبار، قنات، باغ و خانه در عمارت بهارستان وجود دارد که هرکدام کاربری خاص خود را داشته و از معماری بی‌نظیری برخوردار هستند. 
کاربری کاخ بهارستان تهران در زمان سپهسالار به گونه‌ای بود که تمام جلسات و مهمانی‌های مهم شاه و خانواده او، در این عمارت برگزار می‌شد. اما پس از مرگ سپهسالار، همسر او از بخش‌هایی از عمارت بهارستان برای برگزاری مراسم تعزیه‌خوانی استفاده می‌کرد و در نهایت گرفتن مهمانی‌های متعدد داخلی و خارجی باعث شد که باغ بهارستان جنبه دولتی پیدا کند. پس از پیروزی انقلاب مشروطه، کاخ بهارستان به مجلس شورای ملی تهران تبدیل شد. امروزه نیز کاربری کاخ بهارستان تهران تغییر کرده و شامل این موارد است:
• قسمتی از بنا به موزه
• قسمتی به برگزاری همایش
• و قسمتی به امور تشریفاتی تبدیل شده است.

کاخ بهارستان

معماری کاخ بهارستان تهران

کاخ بهارستان تهران با مساحتی بالغ بر 5 هکتار، دارای بخش‌های مختلفی است که هرکدام دارای جلوه و زیبایی خاص خود است. ظرافت ساخت و هنر معماری این کاخ، آن را به یکی از جاذبه‌های گردشگری و تاریخی پایتخت تبدیل کرده است. با توجه به تغییر کاربری این عمارت در دوره‌های مختلف تاریخی، تغییرات زیادی در آن اتفاق افتاده است. به‌عنوان مثال با شروع فعالیت‌های مجلس شورای ملی که در عمارت بهارستان برگزار می‌شد، دو تندیس برنزی شیر و خورشید و یک لوح فلزی عدل مظفر، در قسمت سردر ورودی کاخ بهارستان تهران نصب شد. این تندیس‌ها درواقع نماد پارلمان ایران محسوب می‌شدند. همچنین پس از پیروزی انقلاب در سال 1357، این دو تندیس و لوح ظفر به موزه کاخ بهارستان تهران منتقل شدند.
معماری کاخ بهارستان تهران، ترکیبی فوق‌العاده از معماری سنتی و تجدد است. تا جایی که در دوره پهلوی اول، عمارت بهارستان در لیست ساختمان‌هایی که با معماری اصولی و حرفه‌ای ساخته شده‌اند، ثبت شد. اساس معماری اولیه کاخ بهارستان تهران، بر تلفیقی از معماری اصیل ایرانی و معماری غربی بوده است. نمای غربی عمارت با سبک معماری دوره باروک و توسط استاد جعفرخان معمار باشی انجام شده است.
پس از آتش‌سوزی که در سال 1309 رخ داد، برای مرمت و بازسازی کاخ بهارستان تهران از فردی به نام لئون که معمار سرشناس فرانسوی بود، دعوت شد. او نیز بخش‌های آسیب‌دیده و ورودی ساختمان عمارت را با ایده گرفتن از طرح ساختمان پارلمان فرانسه بازسازی کرد. از این زمان به بعد، تغییرات چندانی در معماری کاخ بهارستان تهران صورت نگرفت.

کاخ بهارستان

بخش‌های مختلف کاخ بهارستان تهران

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، عمارت بهارستان دارای بخش‌های مختلفی بود که کل مجموعه آن تحت مالکیت میرزا حسن خان قرار داشت. از مهم‌ترین بخش‌های کاخ بهارستان تهران می‌توان به باغ سپهسالار، عمارت بهارستان، موزه، عمارت ملجیک،  کتابخانه، مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و … اشاره کرد. در ادامه به معرفی مهم‌ترین این بخش‌ها می‌پردازیم.

کاخ بهارستان

ساختمان ملجیک یا همان عزیز السلطان

یکی از مهم‌ترین بخش‌های کاخ بهارستان تهران، ساختمان ملجیک که به عمارت عزیزالسلطان و عزیزیه نیز شهرت داشت، نام دارد. درباره زمان ساخت این ساختمان، اطلاعات دقیق و موثقی وجود ندارد اما باید گفت که ساختمان ملجیک، متعلق به قمرالسلطنه بوده است. این ساختمان در سال 1309 و به دستور ناصرالدین شاه، به عزیزالسلطان  که در سال 1311 با دختر ناصرالدین شاه ازدواج کرد، واگذار شد. در ساخت ساختمان دوطبقه ملجیک، از تلفیق سبک معماری سنتی و مدرن استفاده شده و نمای ایوان جنوبی آن، چشم‌انداز فوق‌العاده‌ای دارد. 

 

موزه‌های کاخ بهارستان تهران

یکی از دیدنی‌ترین بخش‎های کاخ عمارت بهارستان که هرساله تعداد زیادی بازدیدکننده را به خود جذب می‌کند، سه موزه موجود  در مجموعه بهارستان است. معروف‌ترین و قدیمی‌ترین موزه عمارت بهارستان، موزه مجلس نام دارد. موزه نسخ خطی و موزه تاریخ صنعت چاپ ایران نیز موزه‌های موجود در کاخ بهارستان تهران است که به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

کاخ بهارستان

موزه مجلس کاخ بهارستان

شما با بازدید از موزه مجلس و بررسی رویکرد تاریخی و هنری آن، با تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران آشنا می‌شوید. از جمله آثار ارزشمند و موجود در موزه مجلس کاخ بهارستان تهران، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• بسیاری از  آثار و تابلوهای بی‌نظیر و منحصربه‌فرد استاد کمال الملک در موزه مجلس وجود دارد. یکی از دلایل اصلی راه‌اندازی موزه مجلس، وجود همین آثار ارزشمند از استاد کمال الملک بوده است. 
• انواع اسناد تاریخی، کتاب‌ها، دست نوشته‌ها، اشیا نفیس و …  که نشان‌دهنده اتفاقات تاریخی هستند، در این موزه به چشم می‌خورد.
• بعد از پیروزی انقلاب،  بسیاری از کشورها و سران پارلمان‌ها هدایا و اشیا باارزش و نفیسی را به موزه مجلس ایران اهدا کردند.

 

 

موزه نسخ خطی کاخ بهارستان

اطلاعات و آثار موجود در موزه نسخ خطی کاخ بهارستان تهران، منبع غنی و ارزشمندی از اطلاعات تاریخی و تمدن ایران برای محققان و ایران شناسان عزیز است. در این موزه انواع اطلاعات مفید و جامع در اختیار افراد و بازدید کننده‌گان قرار می‌گیرد. وجود انواع کتب خطی نفیس، آثار هنری و خطی ارزشمند از دوره‌ها و حکومت‌های مختلف گویای این امر است. 

 

موزه تاریخ صنعت چاپ ایران کاخ بهارستان

در موزه تاریخ صنعت چاپ ایران اطلاعات و اشیایی برای شرح تاریخ صنعت چاپ در ایران و حوادث تاریخی مختلف مربوط به آن وجود دارد. انواع ابزارآلات و دستگاه‌هایی که از زمان‌های گذشته تا زمان حال، در حوزه چاپ و نشر، تولید و استفاده شده‌اند، در این موزه به چشم می‌خورد. بسیاری از این دستگاه‌ها را سازمان‌ها و نهادهای مختلف به موزه اهدا کرده‌اند. جالب است بدانید که تلاش برای تکمیل و اضافه کردن تمام دستگاه‌های و لوازم موجود در حوزه چاپ به این موزه، همچنان ادامه دارد. بسیاری از افراد علاقه‌مند از موزه تاریخ صنعت چاپ ایران واقع در عمارت بهارستان دیدن می‌کنند.

کاخ بهارستان

کتابخانه مجلس شورای اسلامی کاخ بهارستان

یکی از بخش‌های مهم کاخ بهارستان تهران، کتابخانه مجلس شورای اسلامی است. قدمت صدساله و وسعت آن، این کتابخانه را به یکی از قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین کتابخانه‌های موجود در ایران تبدیل کرده است. در این کتابخانه انواع آثار ارزشمند، کتاب‌های تاریخی، قدیمی و خطی وجود دارد. برخی از مهم‌ترین اطلاعات و آمار درباره کتابخانه مجلس شورای اسلامی عبارت است از:
• در این مجموعه میلیون‌ها برگ سند معتبر،  28 هزار کتاب خطی، 5 هزار نشریه ادواری دوره‌های مختلف و  570 هزار کتاب چاپی وجود دارد.
• کتابخانه مجلس شورای اسلامی اولین کتابخانه پارلمانی در آسیا درنظر گرفته شده است.
• این کتابخانه همزمان با تاسیس و راه‌اندازی مجلس قانونگذاری ایران، فعالیت خود را آغاز کرد.
• هدف از راه‌اندازی کتابخانه مجلس شورای اسلامی در کاخ بهارستان تهران، افزایش اطلاعات، دانش عمومی و تاریخی نمایندگان مجلس بوده است.
• موقعیت مکانی اولیه کتابخانه مجلس شورای اسلامی در عمارت بهارستان و در قسمت شرقی آن بوده است.
• با انتقال مجلس شورای اسلامی تهران به میدان بهارستان، این کتابخانه از جایگاه و ارزشی دوچندان برخوردار شد.

موقعیت مکانی کاخ بهارستان تهران

کاخ بهارستان تهران، در قلب پایتخت واقع شده است. همین امر دسترسی به این مجموعه را آسان کرده است. در اطراف عمارت بهارستان، ایستگاه‌های متعدد وسایل نقلیه عمومی وجود دارد. ایستگاه‌های اتوبوس، تاکسی، بی آر تی و مترو موجود در اطراف کاخ بهارستان، انتخاب شما را برای نحوه رفتن به این مکان تاریخی زیبا راحت کرده است. برای بازدید از این مجموعه گردشگری و تاریخی، کافی است در هر نقطه از تهران که هستید، خود را به میدان بهارستان برسانید. همچنین می‌توانید با استفاده از مترو و پیاده شدن در ایستگاه بهارستان، به راحتی خود را به این مجموعه برسانید.
برای آن دسته از افرادی که تمایل دارند با استفاده از وسیله شخصی، به کاخ بهارستان تهران بروند، در اطراف عمارت، پارکینگ‌های برای پارک کردن ماشین برای کاهش دغدغه بازدیدکننده‌گان و راحتی آن‌ها درنظر گرفته شده است. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که از تماشای مکان‌های پررمز و راز و پرقصه تاریخی لذت می‌برید، تماشای کاخ زیبا و باشکوه بهارستان را فراموش نکنید.

 

 

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان

آخرین اخبار

ارسال نظر