مراسم گلاب گیری کاشان، روش و مراحل گلاب گیری، زمان برداشت گل محمدی

مراسم گلاب‌گیری کاشان

گلاب‌گیری سنتی کاشان، هر ساله تعداد زیادی گردشگر ایرانی و خارجی را به سمت خود جذب می‌کند و این امر سبب رونق گردشگری و درآمدزایی مردم این شهر نیز شده‌است.

گلاب گیری کاشان
ویکی گردی:

مراسم گلاب گیری کاشان یکی از معروف ترین مراسم ایرانی محسوب می شود. در شهر زیبای کاشان مراسم متنوعی در زمان‌های مختلف برگزار می‌شود که یکی از جذاب‌ترین و پر مخاطب‌ترین آن‌ها مراسم گلاب‌گیری کاشان است.

کاشت گل محمدی در ایران قدمتی دیرینه دارد و و مراسم گلاب‌گیری رسمی هزار ساله است. گلاب‌گیری سنتی کاشان، هر ساله تعداد زیادی گردشگر ایرانی و خارجی را به  سمت خود جذب می‌کند و این امر سبب رونق گردشگری و درآمدزایی مردم این شهر نیز شده‌است.

جشن خوش عطر و زیبای گل محمدی در این شهر از تاریخ 15 اردیبهشت هر سال شروع می‌شود و معمولا تا 15 خرداد ادامه خواهد داشت.

احتمالا نام گلاب قمصر را زیاد شنیده‌اید؛ یکی از برجسته‌ترین نقاط، برای برگزاری این جشنواره، قمصر کاشان در فاصله 30 کیلومتری شهر کاشان است. از دیگر مناطق مناسب کاشان برای گلاب گیری می‌توان به نیاسر و روستاهای اطراف آن مانند ون، برزک، جوشقان کامو و دیگر روستاهای کوهستانی حومه کاشان اشاره کرد.

 شاید این سوال برایتان پیش بیاید که چرا اردیبهشت ماه؟ همان طور که می‌دانید گلاب از عرق‌گیری گل خوش عطر و صورتی رنگ محمدی تهیه می‌شود و گل محمدی نیز در اواسط اردیبهشت ماه در اوج مرحله رشد خود قرار می‌گیرد؛ به همین دلیل بهترین زمان برای گلاب‌گیری این ماه از سال می‌باشد. البته لازم به ذکر است که زمان گلاب‌گیری در تمامی مناطق کاشان یکسان نیست و بنا به تغییرات آب و هوایی متغیر خواهد بود برای مثال در مناطق کوهستانی مانند وادقان، گل‌ها دیر تر باز می‌شوند در نتیجه در این مناطق مراسم گلاب‌گیری دیرتر از مناطق گرم‌تر انجام می‌شود.

بهترین زمان برای حضور در مراسم گلاب‌گیری ساعات اول صبح است یعنی زمانی که هنوز آفتاب کاملا گرم نشده‌است؛ گل‌هایی که در ساعات پیش از طلوع خورشید چیده می‌شوند تازه‌تر و گلابی که از آنها تولید می‌شود نیز مرغوب‌تر است.

گلاب گیری کاشان
گلاب کاشان

روش‌های گلاب‌گیری

در کل دو روش برای گلاب‌گیری وجود دارد روش اول روش سنتی است که از صدها سال پیش تا به امروز رواج داشته و روش دیگر گلاب‌گیری به روش صنعتی است.

روش گلاب گیری سنتی همان مراسمی است که هرساله با عنوان جشنواره گلاب‌گیری برگزار می‌گردد که بدین شکل است: با شکفتن گل‌ها تمامی افراد صبح بسیار زود از خانه بیرون می‌زنند و درگیر چیدن گل‌های شکفته شده می‌شوند. برخی که کشتزاری ندارند به دیگران در چیدن گل کمک می‌کنند و برخی نیز که ابزار گلاب‌گیری ندارند گل‌هایشان را برای فروش می‌گذارند؛ به هر حال هر یک به گونه‌ای در این مراسم شرکت می‌کنند. پیش از شروع شدن مراسم، گلاب‌گیرها تمامی گل‌ها و دیگ‌ها را به کنار رودخانه و برده و دعایی مذهبی می‌خوانند.پس از آن همه چیز آماده‌است.

دیگ مسی، نی، شیشه و قرابه از جمله ابزاری است که در روش سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گلاب گیری کاشان
جمع آوری گل های محمدی

مراحل گلاب گیری

 ابتدا هر یک کیلو از گلبرگ را با یک لیتر آب در دیگ مسی می‌ریزند و دیگ را روی آتش قرار می‌دهند و درپوش ظرف را به گونه‌ای می‌گذارند که راه خروج هوا به طور کامل بسته باشد. یک لوله آلومینیومی یا استیل به وسیله‌ی سوراخی که در روی درب دیگ وجود دارد به دیگ متصل است که بخارهای حاصل از تقطیر را به درون پارچی که در ظرف آب سرد قرار گرفته‌است هدایت می‌کند؛ مایع بدست آمده همان گلاب پرآوازه شهر کاشان است.

گلاب گیری صنعتی نیز کلیاتی شبیه به همین روش دارد با این تفاوت که در روش سنتی عمل تقطیر از راه عرقگیری با آب انجام می‌شود اما در روش صنعتی این عمل از طریق تقطیر با بخار آب صورت می‌گیرد.

هر ساله تعداد زیادی از شرکت‌های گردشگری، تور گلاب‌گیری برگزار می‌کنند؛ شما می‌توانید با این تورها همراه شوید و یا به صورت خصوصی به کاشان سفر کنید و از تماشای این مراسم تاریخی و زیبا لذت ببرید.

گلاب گیری کاشان
دیگ های مسی مخصوص گلاب گیری

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان

آخرین اخبار

ارسال نظر